Laten we magie terugbrengen in ons leven

Op 28 oktober ging het licht opnieuw uit. In alle Belgische cultuurhuizen en dus ook in de bioscopen. Hoewel dat gewoonlijk betekent dat het schouwspel gaat beginnen, is er sindsdien geen enkele film meer op het grote scherm vertoond..

Vele ouders, jongeren en kinderen hadden de laatste week de bioscopen nochtans goed kunnen gebruiken. De krokusvakantie was bij uitstek het moment voor hen om er eens uit te zijn. Dat we de grenzen niet over mogen voor een skivakantie of een reis naar tropische oorden, daar hebben we alle begrip voor. Maar dat de mogelijkheden tot een activiteit hier bij ons zo beperkt zijn, zorgt niet enkel voor frustratie maar ook voor kopzorgen. Ouders die tijdens de vakantie op zoek waren naar een activiteit, zaten met de handen in het haar. Wie een last-minute bezoekje wou brengen aan het Speelgoedmuseum of de Tiktak-expo, was eraan voor de moeite. De enkele mogelijke activiteiten die er waren, zaten al weken van te voren volgeboekt. 

Mensen snakken naar nieuwe mogelijkheden om zich te ontspannen. Er zijn zo weinig opties, dat het niet alleen eentonig wordt, maar allicht ook onveilig. Wie de sneeuwpret opzocht in de Hoge Venen, kwam daar meer mensen tegen dan in de supermarkt. Ook veilig afstand houden tijdens een wandeling in een natuurgebied, wordt steeds moeilijker. Het is daarom hoog tijd dat onze politici zich buigen over meer activiteiten die veilig kunnen doorgaan, niet alleen buiten, maar ook binnen. Want die opties zijn er zeker.

Vier maanden lang, in de periode van 1 juli tot en met 28 oktobervorig jaar, hebben onze bioscoopuitbaters bewezen dat ze filmliefhebbers in veilige omstandigheden kunnen ontvangen. Het protocol dat werd opgesteld in samenwerking met de experten, werd strikt opgevolgd. Op basis van de wetenschappelijke inzichten die gaandeweg voorhanden kwamen, werd het protocol ook bijgesteld. Sinds het belang wordt benadrukt van goede ventilatie in gesloten ruimtes, hebben Belgische bioscoopuitbaters onmiddellijk actie ondernomen om te voldoen aan de nieuwe normen. Cinema’s die niet in de mogelijkheid zijn om de nodige investeringen te doen, zijn bereid om hun zaalcapaciteit tijdelijk aan te passen. De volledige sector toont zich dus bereidwillig om mee na te denken met de beleidsmakers om een veilige omgeving te voorzien.

Ondertussen staat een hele reeks aan films klaarom vertoond te worden op het grote scherm. Overstappen naar een release op een streamingdienst is voor velen geen optie. Omdat de rode loper, de beeld- en geluidskwaliteit, de bioscoopervaring tout court gewoon niet mogen ontbreken, en omdat het verdienmodel achter een film de box office sale nodig heeft om de investering te laten renderen. Ook Martin Scorsese benadrukte dit gegeven vorige week nog eens in een opiniestuk (link artikel RTL). Hoe langer het nu duurt om die investeringen terug te verdienen, hoe minder marge er is om investeringen in nieuwe films te doen en hoe meer schulden er worden opgebouwd. De financiële kater van de filmindustrie wordt op die manier groter en groter, net nu de Belgische filmsector zo goed bezig was aan een opmars.

Het gaat in de cinema niet enkel om de film, het gaat om de hele beleving. Samen verhalen beleven op het grote scherm. Mensen zijn van nature sociaal en verzot op verhalen. Onze voorouders vertelden ze rond het kampvuur en ook nu nog verliezen we ons graag samen in de magie van het verhaal om dan met de hele cinemazaal te kunnen lachen, huilen, schrikken, ontroerd of verontwaardigd zijn. En laat dat nu precies zijn wat mensen op dit moment het meest nodig hebben, samen emoties beleven, even ontsnappen uit de realiteit, dat stukje cultuur, die ontspanning.

Een uitgebreid aanbod, een veilig protocol en de nood aan ontspanning. Alles is er, behalve een beslissing van de overheid. Laten we de lichten in onze zalen weer aansteken om ze daarna zachtjes te doven en mensen mee te nemen in de magie van de film. Zij hebben het nodig. De cultuursector heeft het nodig. Wij hebben het nodig.

 

Thierry Laermans is Secretaris Generaal van de Federatie van Cinema’s van België. FCB verdedigt de belangen van de bioscoopuitbaters in België. Haar leden ontvangen jaarlijks meer dan 85% van alle bioscoopbezoekers in ons land.

WebMaster : J-une